40 Anys de Constitució
Recordant 40 anys de constitució espanyola i de la transició política postfranquista. ¿Qui? ¿Com? ¿Quan?
El 6 de desembre de 1978 es va celebrar el referèndum sobre la constitució. [1]
¿Qui van poder votar? - van votar els majors de 21 anys, els que avui tenen 61. [2]
¿Qui la van redactar? - El 15 de juny de 1977 es celebren les 1ªs eleccions [3] dos anys després de la mort del dictador (la "Transició" [4] al país) en elles van ser elegits aquells qui van participar en l'elaboració de la constitució. Tan sols 2 mesos abans el 9 d'abril de 1977 va ser legalitzat el Partit Comunista d'Espanya. Tots els partits a l'esquerra del PCE eren il·legals. Cal fer notar que aquests partits que no van poder concórrer en llibertat i igualtat eren la força més important de les que protagonitzaven manifestacions i reivindicacions als carrers, les fàbriques i els centres d'ensenyament. Per això són moltes les veus que parlen d'un deficit democràtic o una democràcia de baixa qualitat. Aquesta és la principal i més important raó per la qual la constitució ha de ser reformada, perquè es pugui convalidar un règim democràtic de qualitat que millore el nostre nivell de representativitat i serveixi per a la convivència i el respecte.
En aquests 40 anys la Constitució ha estat reformada en dues ocasions.
Millor dit retocada en petits aspectes que no requereixen ratificació popular, ambdues a requeriment de la Unió Europea: [5]
- 1992 [5a] En la perspectiva d'adaptar-la als requeriments de la Unió Europea que estableix que els seus ciutadans poden ser electors i elegibles en qualsevol estat en què resideixin. "Tot ciutadà de la Unió europea que resideixi en un Estat membre del qual no és nacional té dret a ser elector i elegible en les eleccions municipals de l'Estat membre en què resideixi"
- 2011 [5b] La reforma va modificar l'article 135 de la Constitució espanyola estableix en el text el concepte d'estabilitat pressupostària i que el pagament del deute públic fos el primer a pagar davant de qualsevol altra despesa de l'Estat en els pressupostos generals, sense esmena o modificació possible.
És una de les constitucions menys reformades del nostre entorn.
Els partits que han governat han estat fins ara molt refractaris a canvis i mes a canvis importants, però cada vegada més es va assumint que cal un canvi important.
Enllaços:
[1] https://es.wikipedia.org/wiki/Refer%C3%A9ndum_para_la_ratificaci%C3%B3n_de_la_Constituci%C3%B3n_espa%C3%B1ola
[2] https://www.elsaltodiario.com/constitucion/gran-mentira-constitucion-espanola
[3] https://es.wikipedia.org/wiki/Elecciones_generales_de_Espa%C3%B1a_de_1977
[4] https://es.wikipedia.org/wiki/Transici%C3%B3n_espa%C3%B1ola
[5] http://www.congreso.es/consti/constitucion/reforma/index.htm
[5a] https://es.wikipedia.org/wiki/Reforma_constitucional_espa%C3%B1ola_de_1992
[5b] https://es.wikipedia.org/wiki/Reforma_constitucional_espa%C3%B1ola_de_2011